Διπλασιασμός του ποσού για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Ήπειρο

Διπλασιασμός του ποσού για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Ήπειρο

      Εκφράζω τις προσωπικές μου ευχαριστίες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, που αποδέχτηκε το αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο, ανακοινώνοντας την αύξηση του προϋπολογισμού της Δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, που αφορά στην υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η ανάγκη αύξησης προϋπολογισμού της συγκεκριμένης  Δράσης και επιπλέον καταμερισμού ποσού στην Περιφέρεια Ηπείρου, είχε επισημανθεί σε σχετική Αναφορά που είχα υποβάλει προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος την έκανε δεκτή, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα .

Πιο συγκεκριμένα, με τη με αριθ. 32705/942/29-2-24 Δημοσίευση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, αναρτήθηκαν οι Πίνακες αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου για τις αιτήσεις στήριξης, που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα πλαίσια της Δράσης 4.1.5.. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της δαπάνης για την κάλυψη των αιτήσεων στήριξης στην Περιφέρεια Ηπέιρου, καθορίστηκε στο συνολικό ποσό των 8.520.000€ (σχετική η υπ’ αριθ. 534/13-3-23 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου, αναδείχτηκαν τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς επιλέχθηκαν μόλις

  • 109 αιτήσεις για στήριξη της δράσης 4.1.5, ενώ
  • 203 αιτήσεις δεν καλύφθηκαν από το όριο πίστωσης της Δράσης, παρότι πληρούσαν τις προϋποθέσεις της επιλεξιμότητας.

Κατόπιν έκδοσης των παραπάνω αποτελεσμάτων, υπέβαλα την με αριθ. 1432/11-3-24 Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να λάβει υπόψη του τα προαναφερόμενα επίπεδα αυξημένης ζήτησης στην Περιφέρεια Ηπείρου (σχεδόν διπλάσιος αριθμός αιτήσεων που δεν επιλέχτηκαν, σε σχέση με τις αιτήσεις που επιλέχθηκαν προς στήριξη) και  να εξετάσει το ενδεχόμενο επιπλέον καταμερισμού ποσού στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, για την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων επιλέξιμων αιτήσεων. Και το αίτημα έγινε αποδεκτό, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα  από τον Υπουργό, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, η αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης 4.1.5 για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου το συνολικό ποσό δαπάνης για τη συγκεκριμένη δράση διπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον στο συνολικό ποσό των 16.340.000€.

Η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, συνεχίζεται αδιαλείπτως και εμπράκτως από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι παραγωγοί και αγρότες του νομού Πρεβέζης, εφοδιάζονται με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου και την ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου πρωτογενούς τομέα του νομού μας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.